Haiti összefoglaló (Fény Forrása Gyermekközpont létrehozása)

Főoldal  /  Haiti  /  Jelenlegi Oldal

103189

 

Haitit múlt kedden 7,3-as erősségű földrengés rázta meg. A rengés epicentruma a főváros, Port-au-Prince környékén volt. A házak 60-80 százaléka összedőlt vagy lakhatatlanná vált. A földrengésnek akár 200 ezer halottja is lehet. Legkevesebb 70 ezer halottat már eltemettek, jobbára tömegsírokba. Az emberek kis utcai vízfolyásokból, pocsolyából merítenek ivóvizet. Járványveszélyt jelent a fertőzött ivóvíz, illetve az utcákon lévő rengeteg törmelék és szemét, különösen a 40-45 fokos hőségben.” (2010. január 10., origo)

Szükségállapotot hirdetett a földrengés sújtotta Haiti kormánya, mert egyre nehezebb rendet tartani. Hiába érkeznek a segélyek, nehézkes az elosztásuk, miközben tízezrek éheznek, szomjaznak és éjszakáznak a szabadban. Tegnap a rendőrök a fosztogatók közé lőttek a fővárosban, Port-au-Prince-ben, egy ember meghalt.” (2010. január 18. MTI)

 „Elindult a Baptista Szeretetszolgálat második csoportja Haitibe. Két orvos, egy ápoló és egy koordinátor utazik a térségbe, hogy segítsen a túlélők egészségügyi ellátásában.” (2010. január 19. MTI)

 „Az államapparátus gyakorlatilag megszűnt, az ENSZ székháza összedőlt, a hatalmas mennyiségű segély fogadására nem voltak felkészülve.” (2010. január 25. nol.hu)

Így szóltak a hírek akkoriban. A média segítségével az oly távoli ország hihetetlen gyorsasággal vált életünk részévé. Nem lehetett elkerülni, de nem is akartuk: tömegek jelezték segítő szándékukat. Izzottak a vonalak az irodában: rengeteg nő kívánt haiti gyermeket örökbe fogadni, sok fiatal ki akart utazni, az idősebb generáció pedig pénzzel szándékozott támogatni a haiti missziót.

Aki nagyon akarta, meg is találta a segítségnyújtás módját, aztán lemorzsolódott, de sokan maradtak, akik a jelenben is elkötelezetten támogatják azt az országot, amely azóta is küzd az életben maradásért, és álmodik a fejlődésről…

Közel két évvel a földrengés után a Baptista Szeretetszolgálat átadott egy gyermekközpontot Port-au-Prince városában, ahol a pusztító földrengés ifjú túlélői  mellett a következő generációk fiataljai is tanulhatnak. A háromszintes, közel 1500 négyzetméteres épület jelentős magyar támogatással, de legnagyobb részben amerikai, német és írországi egyházi adományból épült fel a magyar segélyszervezet irányítása mellett, helyi munkaerővel, közel 250 millió forintból.

A Fény Forrása Gyermekközpontban ötven árva bentlakó számára van hely, az óvodájában és általános iskolájában kétszázan tanulhatnak. A szakiskolai oktatás során számítástechnikát, angol nyelvet, szabás-varrást, főzést és háztartási ismereteket, valamint asztalosmesterséget sajátíthatnak el a diákok, de helyet kap egy FLAME mozgássérült rehabilitációs oktatóközpont is.